AVSPARK 2021

Året 2020 er i ferd med å ebbe ut. Heldigvis sier noen. Vi har levd i et historisk år, et år det vil bli snakket og skrevet om i mange mange år fremover. Pandemi var noe som dukket opp i en eller annen B-film der alt kollapset på jorden, det var utopi at det skulle skje her og påvirke det trygge og hektiske livet vi levde. Ikke få lov til å spille fotball? Èn meter!!?? Lockdown? nei det heter offside! Det ble straffbart for kidza å trille ball på skuleplassen, de ble tvunget til å tviholde på Playstation-kontrollen på rommet sitt dag ut og dag inn. Treningssenterene stengte, folk gikk knapt tur, pulsen gikk faktisk rett i dass i hele samfunnet. Nyhetssendingene rullet dag inn og dag ut, vi alle prøvde å få med oss det meste, kanskje kom det noe positivt i dag som kan normalisere alt igjen..men nei, det kom aldri noen positiv nyhet. Skjermbruken ble ekstrem og tommelen ble nesten den mest brukte kroppsdelen de første månedene av pandemien. Vil tro at ortopedene på sjukehuset vil få å gjøre de kommende årene med å skifte ut utslitte tomler på folk, ettervirkninger heter det.

For Giske Idrettslag  og alle andre klubber var det ingen annen utvei enn å stenge ned all aktivitet i midten av mars. Helt frem til starten av mai var det null action verken på skulen eller på Nestun. Banemester Knut Birger preppet gressbanen som vanlig for å ha alt på stell i tilfelle det skulle skje noe som igjen satte aktiviteten i gang. Mai gikk, juni kom og gikk, juli kom og gikk også. August stod på trappene da yngresfotballen heldigvis kunne få planlegge sin høstsesong som vanlig. Seniorene måtte pent vente selv om smitten hadde vært lav i over en måned. Alle land i Norden hadde åpnet opp igjen breddefotballen, men ikke i Norge, ingen naturlig forklaring kom fra de lærde, bare at slik er det, basta!

Heldigvis kunne våre yngres lag trene og spille kamper utover høsten og det var enormt høytidelig når G16 laget til Giske/Godøy møtte Langevåg til årets første kamp på Giske stadion. Nesten 200 tilskuere møtte opp, alle ble registret etter koronahåndboka. Undertegnede var speaker og det var nesten rørende å lese opp kamptroppene til lagene med høy musikk utover det vakre stadionanlegget. Endelig, hørte vi folk mumle. Derifra og ut til november gikk kampene helt etter terminlistene og helt etter den nå berømte boka.

Sunnmøre Fotballkrets jobbet veldig godt i denne tiden og kastet seg blant annet rundt om å laget en G19 ekstra for spillere til og med 20 år. Steinar Lillebø leder i Giske IL satte seg ned med ledere i Vigra IL og Godøy IL og fikk meldt på et lag , og dermed sikret vi at disse fikk kamptrening utover høsten. Dette var veldig viktig for at  disse spillerene ikke skulle gå lei å rett å slett slutte.

For våre seniorspillere fra 21 og oppover har det vært fjøre sjø når det gjelder gode nyheter. I starten av september ble det besluttet at seniorfotballen ikke skulle spilles i 2020. Da var det mange (alle) som fikk en motivasjonsknekk, også ledere og trenere. Breddefotballen i Norge følte seg rett og slett diskriminert av de lærde. At fysisk og psykisk helse ikke skal ha noe innvirkning på beslutningen rundt dette var skremmende rart. Trening og kamp gir positive impulser for hele mennesket, og det er slike impulser ungdommer/voksne ungdommer trenger spesielt når ting er ganske kjipt. Folk som spiller fotball på hobbyplan kommer fra alle samfunnslag, og i disse tidene har mange av disse hatt utfordrende jobber, noen har ikke jobb lengre, noen er permitterte,  noen er bekymret for økonomi, andre kjenner på at det går på psyken løs. Da er denne fotballarenaen som idrettslagene tilbyr en medisin for helsen, glede seg til en fysisk trening, glede seg til lokaloppgjør mot naboøya, og ikke minst treffe gjengen sin.

To-tre ord om smitte innen fotballen: Nei, der har ikke vært noe smitte som har forekommet på treninger eller på kamper utendørs i breddefotballen i de andre landene i Norden..

Økonomisk har heldigvis Giske IL landet fint på beina etter 2020. Kompensasjonsordningene har etter hvert blitt gode og den siste søknaden for perioden september-desember går inn til Lotteritilsynet rett over nyttår.Best av alt er det at våre sponsorer har støttet Giske Idrettslaget 100 % i dette året. Det skal våre medlemmer tenke godt over når dere er på stadion og ser utover skiltsponsorene. Det har også blitt kjørt noen Vipps-aktiviteter i løpet av året som har gitt en del kroner, ikke minst straffespark-kampen mot Godøy 16. mai der begge klubben fikk inn en fin sum.  Over 200 stk var innlogget å så den kampen live på FB, bra engasjement med andre ord.

Når noe er vanskelig og står stille må energien brukes positivt på noe annet. Året 2020 har blitt brukt til å oppgradere stadionområdet. Nye kiosken har blitt ferdig, og ikke minst supportershoppen har blitt åpnet. Publikumsområdet skal bli helt ferdig til våren, her skal folk møtes i god tid før kamp og være sosiale når normalen er tilbake. Nestun og Giske stadion skal skinne i 2021.

Siste kamp A-laget spilte var 3. mars mot SIF/Hessa på Siffen. Giske-laget var i storslag og vant komfortabelt 6-2. Dette skulle bli det store året og alle glede seg til sesongen i 5.div med blant annet lokaloppgjør mot Vigra og Godøy.

Giskingene har savnet og å gå kamp på Giske stadion, det har vært nevnt av mange her ute flere ganger i år. Også folk utenfra som synes det er kjekt, sosialt og livlig å være på kamp på Giske. Å slik skal det også bli neste år. Dei frivillige i Giske IL skal arrangere de beste kamp-arrangementene de noen gang har gjort, det er vi enige om og klar for. Det skal være stor stas å spille for Giske og det skal være kjekt og engasjerende også for publikum. Alle skal kunne kjenne på å glede seg til kamp, yngres eller senior. Dette er god folkehelse både for de aktive og publikum.

Vi heier på alle vaksineleverandørene som jobber på spreng nå, og ikke minst på helsevesenet vårt.

AVSPARK 2021, kjenn på det..

 

 

Idar Giskegjerde

Fotballstyret i Giske IL